Σπύρος Τσαγκαράτος

Γεωπόνος / Βιοκαλλιεργητής

Ονομάζομαι Τσαγκαράτος Σπύρος και γεννήθηκα το 1972 στη Θεσσαλονίκη από πατέρα τεχνίτη μαρμάρων και μητέρα νοικοκυρά, τον Διονύση και την Μαρία που τώρα με κοιτούν από ψηλά.

Έχω τρία αδέρφια, μια αδερφή στην Κρήτη την Ελένη και δυο αδερφούς στη Θεσσαλονίκη τον Μιχάλη και τον Φώτη με τις οικογένειες τους.

Οι αρχικές σπουδές μου ήταν σε δημόσια σχολεία της γειτονιάς μου στη Νεάπολη και αποφοίτησα από το Πολυκλαδικό Λύκειο μετέχοντας στις Πανελλήνιες εξετάσεις.

Σπούδασα Γεωπόνος αρχικά στο Ηράκλειο και μετά στην Θεσσαλονίκη το 1992 και ολοκλήρωσα τις σπουδές μου το 1996 με την πρακτική μου στην Ολλανδία.

Αμέσως με την έναρξη των σπουδών μου στη Γεωπονία εντάχθηκα στο κίνημα της βιολογικής γεωργίας με πρώτο μου δάσκαλο τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη με το εργαστήρι Οικολογικής Πρακτικής στη Θεσσαλονίκη (μετέπειτα ιδρυτής και ψυχή του Πελιτι).

Με τον Παναγιώτη γνώρισα όλους τους σημαντικούς πρωτοπόρους της βιολογικής γεωργίας της εποχής όπως τον Φίλιππο Φούντη στο Πήλιο, τον Κώστα Ιγνατιάδη της «Φυσιολογικής» και ξεκίνησα παράλληλα με τις σπουδές μου στη συμβατική γεωπονία και την έρευνα μου στις αρχές της Βιολογικής Γεωργίας.

Με την πρακτική μου άσκηση βρέθηκα αρχικά στην Ολλανδία το 1996 όπου είχα και την πρώτη επαφή με τον κόσμο της βιολογικής καταπολέμησης με ωφέλιμους οργανισμούς σε θερμοκήπιο παραγωγής φράουλας ενώ με την επιστροφή μου στην Ελλάδα συνέχισα την πρακτική μου σε σύγχρονα θερμοκήπια στη Νιγρίτα Σερρών στα γεωθερμικά πεδία.

Μετά τη στρατιωτική μου θητεία βρέθηκα στην Κρήτη με παρότρυνση της αδερφής μου για να εργαστώ γεωπόνος σε μεγάλη γεωπονική εταιρεία.

Εκεί βρέθηκα για πρώτη φορά αντιμέτωπος με την σύγχρονη γεωργία και την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων που με σημάδεψε για πάντα στην μετέπειτα πορεία μου ως γεωπόνος.

Αποχώρησα από την εταιρεία και κατασκεύασα μαζί με συνάδελφο μου γεωπόνο Θερμοκηπιακή μονάδα υδροπονικής παραγωγής δρεπτού τριαντάφυλλου στα Γιαννιτσά Πέλλας. Ορκίστηκα να μην καλλιεργήσω ποτέ τροφή για ανθρώπινη κατανάλωση παρά μόνο με βιολογικές μεθόδους και έτσι αφοσιώθηκα στην παραγωγή λουλουδιών.

Φεύγοντας από τα Γιαννιτσά μετά από χρόνια ξαναβρέθηκα στην Κρήτη να εργάζομαι υπεύθυνος παραγωγής σε αντίστοιχη θερμοκηπιακή μονάδα παραγωγής τριαντάφυλλου και στη συνέχεια να εργάζομαι ως γεωπόνος πολλαπλασιαστικού ανθοκομικού υλικού στον Ωρωπό της Αθήνας το 2007.

Τότε γνώρισα την γυναίκα της ζωής μου τη Τζένη και αρχίζω να εργάζομαι ως γεωπόνος-πωλητής μεγάλης εταιρείας ανθοκομικών ειδών γυρίζοντας όλη την Ελλάδα από άκρη σε άκρη και μαθαίνοντας πάρα πολλά από τα μυστικά της Ελληνικής γης.

Παράλληλα η άσβεστη φλόγα μου για την βιολογική γεωργία με οδηγεί, με παρότρυνση της γυναίκας μου που ανακαλύπτει την μεγάλη μου αγάπη για την βιολογική γεωργία, στον χώρο της Βιοδυναμικής Γεωργίας μέσω της γνωριμίας μου με τον μεγάλο μου δάσκαλο Δεσσύλα Μάριο στην ακαδημία Αρχαιοελληνικής και Κινεζικής Ιατρικής και την ομάδα της Βιοδυναμικής Γεωργίας με τον Γαβριήλ Πανάγο.

Και αυτό ήταν. Αλλάζει ξανά η επαγγελματική μου πορεία το 2010 και αφοσιώνομαι για πάντα στη βιολογική παραγωγή φρούτων και λαχανικών και στη φροντίδα του αστικού πράσινου με βιολογικές μεθόδους ξεκινώντας να εργάζομαι ως γεωπόνος σε μεγάλη εταιρεία με ιδιόκτητους κήπους και περιβόλια μετατρέποντας τα όλα σε βιολογικά.

Μετά από μια δεκαετία καθημερινής τριβής με τα φυτά του Μεσογειακού χώρου και τις προκλήσεις για την ανάπτυξη και προστασίας τους με βιολογικές μεθόδους, ώριμος πλέον παίρνω μαζί με την Τζένη την απόφαση να πραγματοποιήσουμε το μεγάλο μας όραμα για την δημιουργία ενός βιολογικού – βιοδυναμικού αγροκτήματος κοντά στην πόλη ,το οποίο θα μπορεί ο καθένας εκτός από το να προμηθευτεί υγειινά φρούτα και λαχανικά που παράγει για το φυσικό μας σώμα να βρει εδώ και πνευματική τροφή μέσω της τέχνης για την ψυχή μας, να το επισκευθεί, να καλλιεργήσει μαζί μας, να μάθει και να μάθουμε από αυτόν όλα τα μυστικά της τέχνης του ΕΥ ΖΗΝ.

Να’μαστε λοιπόν…